Marokon ruokakulttuuri

Päätin ensimmäiseksi postaukseksi valita asian, joka tulee varmasti näkymään tulevaisuudessa blogissani paljon ja joka on tärkeä osa Marokon kulttuuria - nimittäin marokkolainen ruoka ja marokkolainen ruokakulttuuri.




Marokkolainen ruokakulttuuri on hyvin tyypillinen Pohjois-Afrikkalainen: mausteisen keittiön tuoksuihin kuuluvat yleisimmin korianteri, juustokumina, kurkuma, sahrami, paprika sekä minttu. Leivonnaisissa käytetään usein appelsiininkukkavettä sekä ruusuvettä. Kuuluisimpina marokkolaisina ruokina uskallan mainita kuskusin sekä taginen.



Kuskus on marokossa perinteinen pyhäruoka, joten sitä syödään heidän pyhäpäivänään perjantaina. Perjantaisin monesti miehet suuntaavat hammamiin sekä sieltä perjantain keskipäivän rukoiluun ja sillä välin naiset valmistavat kuskusia kotona. Vaikka länsimaissa kuskus on totuttu valmistamaan muutamassa minuutissa veteen liottamalla, marokkolaisittain oikein valmistettuna kuskus on monen tunnin projekti.
 Kaikki alkaa seitsemän vihanneksen - munakoison,kesäkurpitsan,porkkanan,persiljan,kurpitsan,tomaatin ja kaalin - valmistuksesta. Vihannekset laitetaan isoon astiaan - tarkemmin sanottuna couscousiereen - mausteseoksen ja pienen vesimäärän kanssa. Vihannekset kiehautetaan ja vihannesastian päälle laitetaan toinen astia jossa on kuskus, joka taas kypsyy höyryllä, joka alla olevista vihanneksista lähtee.
Noin kahden tunnin jälkeen, kun kuskusia on pöyhitty ja pyöritelty muutamaan otteeseen oliiviöljyllä, lisätty vähän lisää vettä ja suolaa, kasvisten pitäisi olla mureita ja kuskusin lähellä täydellistä.
Sitten perjantain keskipäivän rukouksen jälkeen perheet kerääntyvät pöydän ääreen ja syövät yhdessä. Tyypillisesti kuskus syödään käsillä, muotoillen se kädessä pieneksi palloksi. Kuskusin päällä saattaa lisäksi olla vähän nautaa tai kanaa.

Tagine taas valmistetaan hitaasti suippokantisessa ruukussa liedellä. Tagine on yleensä sekoitus lihaa, kanaa tai kalaa sekä vihanneksia erilaisin yhdistelmin. Tagineita on yhtä monta kuin on alueita Marokossa - nautaa kuivattujen luumujen kanssa, lammasta ja aprikoosia, kanaa ja kasviksia, jauhelihaa ja kananmunaa, kananmunaa ja tomaatteja....ja lista vaan jatkuu. Tagine on omasta mielestäni yksi helpoimpia ja herkullisimpia ruokia mitä tiedän.



Marokossa juodaan paljon teetä, joka valmistetaan hartaudella ja johon
käytetään China gunpowder -teelehtiä sekä varsinkin kesällä tuoretta minttua ja paljon sokeria - tosin sokerin määrä myös riippuu alueesta - etelämpänä sokeria käytetään teessä enemmän kuin pohjoisessa. Myös muita yrttejä käytetään teen maustamiseen, mutta minttutee lienee kaikkein tunnetuin.
Tee tuodaan yleensä kiiltävällä tarjottimella pöytään laseineen, jossa tee sekoitetaan korkealta kaatamalla sitä muutamaan eri lasiin ja taas takaisin pannuun.
Tämä toistetaan useamman kerran. Sen jälkeen tee kaadetaan korkealta
 pieniin lasikuppeihin. Oleellinen ja tärkeä osa on, että teen pinnalle ilmestyy valkoisia kuplia lasiin kaadon jälkeen. Kuulemma tämä kertoo siitä,
että tee on hyvin keitetty ja lisäksi se näyttää hyvältä.

Teetä tarjotaan miltei aina kun vierailet marokkolaisen kotona,
myös esimerkiksi onnistuneen tai vähemmän onnistuneen kaupan päätteeksi saatetaan juoda lasilliset tai toisetkin,tai jopa kolmannet.
Tyypillinen marokkolainen aamupala on pari lasia teetä ja vaaleaa leipää
oliiviöljyn,mansikkahillon,maapähkinävoin tai sulatejuuston kera.
Teetä tarjotaan lounaan jälkeen,välipala-aikana, illalla päivällisen jälkeen ja joskus vielä myöhemmin illalla.

Jos vieraita sattuu tulemaan kesken teehetken, niin talon emäntä tai isäntä tuo vielä uuden teepannun pöytään mikäli siis edellinen on jo kulutettu, ja myös tämä toinen pannu saatetaan kuluttaa. Jokaisella teehetkellä teetä kaadetaan lasiin automaattisesti mitään kysymättä uudelleen sitä mukaa kun lasi tyhjenee. Mikäli teetä ei enää halua lisää, kannattaa vaan heilauttaa kättä ja sanoa
safi,baraka,joka on kohtelias tapa sanoa ”kiitos,riittää”.
Talviaikaan, kun ilmat alkavat kylmetä, teetä kulutetaan vieläkin enemmän, mutta minttua ei teehen talviaikana lisätä yhtä usein sen viilentävän vaikutuksen vuoksi.

Teen kanssa usein tarjotaan leipää, ”marokkolaista pannukakkua” eli msemeniä jota syödään mm. maapähkinävoin sekä sulatejuuston ja erilaisten hillojen kera.
Lisäksi tarjolla on usein erilaisia pikkuleipiä ja kuivakakkuja.

Ruoka on todella suuri ja tärkeä osa marokkolaista kulttuuria.

Se on perheen tapa kokoontua yhteen. Lounaalla usein keskustellaan siitä, mitä ruokaa päivälliseksi laitettaisiin ja jos olet yhtään ujompi porukassa, oman kokemukseni mukaan he kyllä pitävät jatkuvalla ruuan tuputtamisella huolen että nälkää ei jää. Marokkolaiset ovat todella vieraanvaraisia, ja valehtelematta mihin menetkin vierailulle,sielä on lämmin ruoka odottamassa. Sen jälkeen juodaan teetä ja sitten pöytään tuodaan suuri vati tuoreita hedelmiä.


Marokossa syödään afrikkalaiseen tapaan siten, että ruoka-astia tuodaan pöytään ja ihmiset kerääntyvät sen ympärille istumaan ja kaikki syövät samasta astiasta.
Leipää syödään jokaisella aterialla, ja haarukoiden ja lusikoiden sijasta leipää käytetään ottimena. Ruokailun alkaessa ruokailijat sanovat ”Bismillah” - vapaasti suomennettuna ”Jumalan nimeen”.
Ainoastaan oikealla kädellä syödään, käyttäen vain peukaloa sekä etu- ja keskisormea. Jos käyttää enemmän kuin näitä kolmea sormea, se nähdään ahmimisena. Vasenta kättä käytetään leivän vastaanottamiseen ja sen
jakamiseen eteenpäin. Koskaan ei pitäisi ottaa itse leipää vaan hyviin tapoihin kuuluu odottaa, että se ojennetaan sinulle. Marokkolaiset tarjoavat aina ruokaa kun heille menee kylään, ja siitä kieltäytyminen myöskään ei ole kohteliasta.
Illallinen syödään usein yhdeksän ja yhdentoista välillä illalla, riippuen varmasti perheestäkin, olen kuullut että jotkut syövät vieläkin myöhemmin.

Joissain perheissä miehet ja naiset saattavat syödä kokonaan eri tiloissa, jos keskuuteen liittyy vieras mies tai nainen. Tällöin talon emäntä vie ruoan pöytään ja poistuu takaisin syömään muiden naisten kanssa. Joskus nainen ei vie ruokaa edes pöytäänkään asti, vaan mies saattaa hakea ruoan itse tai jos he syövät esimerkiksi eri
kerroksissa, nainen saattaa jättää ruoat rappusille siten, että vieraat miehet eivät näe häntä, ja tällöin mies hakee ruoan rappusilta pöytään.

Onko sinulla kokemusta marokkolaisesta ruoasta ja tavoista? Mitä mieltä niistä olet? Onko sinulla jotain sellaisia kokemuksia tai tietoa aiheesta mitä en tässä postauksessa ottanut esille? :) 

Kommentit

  1. Kuskustakin paikalliset syövät käsin, mutta turistit ja länsimaalaiset saavat helposti käyttöönsä, lasten tapaan, lusikan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin viestisi vasta nyt parin viikon viiveellä! Totta puhut, itsekin olen miltei aina saanut lusikan ihan pyytämättä ruokapöydässä :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit