Harira-keiton resepti
Harira on keittojen kuningatar etenkin Ramadanin aikaan marokkolaisessa pöydässä. Sitä syödään joka päivä, kolmenkymmenen päivän ajan Ramadanin aikaan eikä siihen kyllästytä. Se on herkullista ja ravitsevaa!
Tämä keitto on täyttävää ja siitä on eri variaatioita eri puolilla Marokkoa. Etelä-Marokossa tämä keitto tehdään vaaleista soseutetuista kasviksista, mutta tomaattiversio on tunnettu koko maassa ja tyypillisesti sitä syödään illalla. Hariraan voidaan lisätä myös pastaa mutta tässä versiossa en pastaa käyttänyt. Keitto tarjoillaan yleensä taateleiden kanssa.
Ainekset:
Marokossa Hariraa syödään yleensä taateleiden kanssa - yksi haukkaus taatelia ja toinen keittoa - suolaisen ja makean yhdistelmä on niin herkullinen. Voit myös lisätä vähän sitruunamehua keittoon (erikseen).
Tämä keitto on täyttävää ja siitä on eri variaatioita eri puolilla Marokkoa. Etelä-Marokossa tämä keitto tehdään vaaleista soseutetuista kasviksista, mutta tomaattiversio on tunnettu koko maassa ja tyypillisesti sitä syödään illalla. Hariraan voidaan lisätä myös pastaa mutta tässä versiossa en pastaa käyttänyt. Keitto tarjoillaan yleensä taateleiden kanssa.
Ainekset:
- 1 sipuli (raastettuna tai hienoksi pilkottuna)
- 125g naudan- tai lampaanlihaa (pieniksi kuutioiksi leikattuna)
- Mausteet: 1tl suolaa (tarvittaessa lisätään keittämisen aikana),1/2tl mustapippuria,1/2tl jauhettua inkivääriä, 1/2tl kurkumaa, hyppysellinen sahramia (vapaaehtoinen) ja 1 kanelitanko)
- 450g (n. 6kpl) tuoreita, kypsiä tomaatteja
- 1rkl tomaattipyreetä
- 1 pieni kimppu (21g) korianteria - erittäin hienoksi pilkottuna
- 1 pieni kimppu (10g) persiljaa - erittäin hienoksi pilkottuna
- 1/2 selleritikku
- n. 1dl vehnäjauhoa
- 2dl säilyke kikherneitä (tai 2dl kuivia kikherneitä joita on liotettu vedessä yön yli)
- 1,5dl kuivia linssejä (liotettu vedessä tunnin verran)
- 2 litraa vettä
- 1 iso kananmuna
- 1 rkl öljyä
Valmistustapa:
Harira on todella helppo valmistaa, mutta siinä on paljon aineksia. Vihjeeksi voisin sanoa, että kannattaa valmistaa ja järjestää kaikki ainekset valmiiksi ennen kuin aloitat kokkailun.
Hariran valmistuksessa on kolme tärkeää vaihetta: ensimmäisessä vaiheessa keitetään liha ja palkokasvit. Minä käytin tähän keittoon linssejä sekä kikherneitä. Mutta käytin tässä reseptissä säilyke-kikherneitä ja sen vuoksi lisäsin ne keittoon vasta loppuvaiheessa. Jos käytät kuivattuja kikherneitä, liota niitä ensin vedessä yön yli ja keitä sitten lihan kanssa ensimmäisessä vaiheessa. Toisessa vaiheessa lisätään keittoon tomaattisekoitus ja lopuksi kolmannessa vaiheessa keitto suurustetaan jauhoilla.
Vaihe 1: Keiton perustan valmistus
1. Kuumenna öljyä kattilassa tai padassa keskilämmöllä. Lisää hienonnettu sipuli, kuutioitu liha ja mausteet (suola, pippuri, jauhettu inkivääri, kurkuma, vähän sahramia ja kanelitanko.
2. Ruskista lihaa kolme minuuttia.
3. Lisää linssit ja yksi litra vettä.
4. Nosta lämpöä astetta kovemmalle, laita kansi päälle ja keitä 30 minuuttia.
5. 15 minuutin keittämisen jälkeen, tarkista onko liha kuinka paljon kypsynyt ja lisää vielä yksi litra vettä.
Vaihe 2: Tomaattiseoksen tekeminen ja lisääminen keittoon
1. Keitä kattilassa vettä ja laita kokonaiset tomaatit kiehuvaan veteen ja anna kiehua yhden minuutin verran.
2. Minuutin kiehumisen jälkeen, poista tomaatit vedestä ja anna jäähtyä ja sen jälkeen kuori tomaatit ja viipaloi ne.
3. Leikkaa puolikas selleritikku pieniksi kuutioiksi.
4. Sekoita tomaatit ja selleri monitoimikoneessa tai blenderissä tasaiseksi massaksi.
5. Kun liha on keittynyt 30 minuuttia (vaiheessa yksi), olemme valmiita vaiheeseen kaksi.
6. Lisää keitinlientä ruokalusikalliseen tomaattipyrettä siten, että tomaattipyreestä tulee laimeampaa.
7. Lisää tomaattipyre keittoon.
8. Lisää tomaatti-sellerisekoitus keittoon ja sekoita.
9. Lisää hienonnettu korianteri ja persilja keittoon.
10. Maista keittoa ja lisää suolaa makusi mukaan.
11. Alenna lämpöä pienemmälle ja keitä keittoa kannen alla kymmenen minuuttia.
Vaihe kolme: Suurustusseoksen valmistus
1. Kymmenen minuutin keittämisen jälkeen, lisää säilyke-kikherneet keittoon.
2. Sekoita jauhot veteen siten, että seoksesta tulee juokseva. Sekoita todella hyvin niin kauan, kunnes seos on tasaista eikä jauhopaakkuja ole.
3. Lisää jauhoseos keittoon, samalla koko ajan sekoittaen keittoa niin kauan, että keitto sakenee. Et välttämättä tarvitse kaikkea jauhoseosta, joten lisää sitä pikkuhiljaa eikä kaikkea kerralla.
4. Keitä keittoa 2-3 minuuttia.
5. Lopuksi, riko kananmuna erilliseen astiaan ja sekoita haarukalla valkuainen ja keltuainen sekaisin. Lisää kananmuna sen jälkeen keittoon samalla koko ajan sekoittaen keittoa. Keitä vielä kolme minuuttia ennen tarjoilua!
Tarjoilu:
Marokossa Hariraa syödään yleensä taateleiden kanssa - yksi haukkaus taatelia ja toinen keittoa - suolaisen ja makean yhdistelmä on niin herkullinen. Voit myös lisätä vähän sitruunamehua keittoon (erikseen).
Hyvää ruokahalua! :)
Kiitos ohjeesta, aion kokeilla, mutta korvata lihan soijarouheella. Mies on tehnyt jotain versiota tästä keitosta 😊
VastaaPoistaKiva että menee kokeiluun! :) Varmasti voi ihan hyvin korvata soijarouheella lihan tässä keitossa.
Poista